Hunajalla, tuolla mehiläisten tuottamalla kultaisella nektarilla, on useita vaikutuksia meidänkin terveyteemme. Hunaja on 100% luonnontuote eikä siihen ole lisätty tai siitä poistettu mitään ainesosia. Pääosin hunaja toki on vain sokeria mutta siinä on myös useita eri vitamiineja ja hivenaineita, joita tavallisessa puhdistetussa sokerissa ei ole. Hunaja maistuu makeammalta, joten sitä tarvitaan vähemmän makeutukseen kuin valkoista sokeria. Ruuanlaitossa ja leivonnassa hunaja toimii mainiosti makeuttajana.

Hunajaa voidaan käyttää hyvin monin eri tavoin, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Vanhin ja tunnetuin käyttökohde on flunssan ja yskän hoito. Lämpimään veteen sekoitettuna hunaja helpottaa flunssaisen oloa ja auttaa lievittämään kurkun ärsytystä ja yskää. Sekaan kun laittaa vielä inkivääriä ja sitruunamehua niin johan saavat pöpöt ja virukset kyytiä. Tällä tavalla olen itse estänyt monta kertaa flunssaa iskemästä. Heti kun nenässä ja kurkussa alkaa tuntumaan ensimmäiset flunssan nipistelyt, teen kattilallisen inkivääri-hunaja-sitruuna vettä. Sen kun päivän aikana hörppii, ei seuraavana päivänä ole enää mitään oireita. Kannattaa kokeilla!

Hunajaa voi käyttää myös ulkoisesti terveyden- ja kauneuden hoitoon. Hunajassa on useita erilaisia antibakteerisia ainesosia, jotka auttavat tulehdusten ja ihovaivojen hoidossa. Hunajaa on kautta aikojen käytetty esimerkiksi palovammojen hoidossa. Jo muinaiset egyptiläiset ovat käyttäneet hunajaa lääkkeenä ja mm. balsamoinnissa. Hunajassa on erilaisia entsyymejä ja kasvihappoja sekä sokereita, jotka hoitavat, kirkastavat ja kosteuttavat ihoa. Esimerkiksi saunassa hunajasta saa ihanan ihonhoitotuotteen ihan sellaisenaankin. Saunan lämmössä hunajaa voi levittää niin kasvoille ja vartalolle kuin myös hiuksiin hoitamaan ja kosteuttamaan. Kasvoille ja vartalolle saa helposti hoitavan ja luonnonmukaisen kuorinta-aineen sekoittamalla hunajaan hieman suodatettuja kahvinpuruja. Purut kuorivat samalla, kun hunajan ja kahvin hoitavat aineosat hellivät ja virkistävät ihoa.

Hierontaan yhdistettynä hunajasta saa mainion lihasten rentouttajan. Hunaja on tahmea väliaine hieronnassa, jolloin hieronnan vaikutukset menevät syvälle lihaskalvorakenteisiin avaten niitä. Kun kalvorakenteita saadaan liikkeelle ja avattua, pääsee aineenvaihdunta toimimaan paremmin ja kuona-aineet poistumaan kehosta. Tämä myös parantaa lihasten hapen ja ravinteiden saantia ja näin auttaa lihaksia palautumaan rasituksesta nopeammin. Hunajalla hierottaessa ihon kuollut pintasolukko kuoriutuu samalla jättäen ihon pehmeäksi ja sileäksi.

Tänä syksynä minulla onkin ilo tehdä hunajahierontoja ensimmäistä kertaa omien mehiläisteni hunajalla. Näin tiedän tasan tarkkaan mistä hunaja on peräisin ja kuinka se on tuotettu. Useat asiakkaat ovat todenneen hunajahieronnan todella laittavan nestekierron liikkeelle. Tämä puhdistaa kehoa hyvin ja auttaa aineenvaihduntaa toimimaan paremmin. Hunajahieronta tehdään osahierontana joko selän tai jalkojen alueelle ja se kestää n. 50 min. Tervetuloa kokeilemaan hunajan ihana vaikutus lihasten rentouttajana ja kehon virkistäjänä!

 

Inkivääri-hunaja juoma

*Kiehauta noin litran verran vettä

*nosta kattila levyltä ja palastele joukkoon 1-2 cm pala kuorittua inkivääriä

*sekaan voi laittaa halutessa myös tuoretta kurkumaa palasteltuna

*anna hautua kannen alla kunnes on juontilämpöistä

*sekoita joukkoon ½ sitruunan mehu ja 1-2 tl hunajaa (oman maun mukaan)

*nautiskele pitkin päivää lämpimänä tai kylmänä.

”Pyhät on pihlajat pihalla, pyhä on kukka pihlajassa, marjaset sitäi pyhemmät.”

Eino Leino