Monelle on itsestään selvää, että mahdollisimman vähän prosessoitu ja käsitelty ruoka on terveellisintä. Kun ruuan raaka-aineet ovat puhtaassa muodossa, tuoreita ja mielellään vielä luomua, voi niiden luottaa olevan hyväksi meille. Miksi emme vaadi samaa kuitenkaan ihonhoitotuotteiltamme? Iho on ihmisen suurin elin. Sen kautta kehostamme poistuu kuona-aineita, lämpöä, kosteutta mutta myös imeytyy paljon aineita sisään päin. Miksi mietimme niin vähän mille ihomme altistamme?

Havahduin itse tähän, kun kerran joutessani tutkiskelin kylppärin pullovalikoimaa ja lueskelin niiden ainesosaluetteloita. Melkoinen määrä kemikaaliyhdisteitä vilisi silmissä; Sodium Laureth Sulphate, Dimethicone Copolyol, Disodium EDTA, Hydrated Silica, Sodium Fluoride… Yksittäin, pieninä määrinä, silloin tällöin mikään näistä synteettisistä kemianteollisuuden aineista ei ole vaarallisia, mutta kun saamme niitä joka puolelta jatkuvasti elimistöömme, tulee ongelmia. Lisäksi suurin osa näistä aineista (ja muista synteettisistä raaka-aineista) ovat erittäin haitallisia ympäristölle.

Kosmetiikassa käytetään paljon öljyteollisuuden sivutuotteina syntyviä yhdisteitä eli öljyteollisuuden jäteaineita. Nämä voivat iholle päätyessään tukkia ihohuokosia estäen näin ihoa hengittämästä ja kuonien/ravintoaineiden kulkeutumista ihon välityksellä, ärsyttää ihoa sekä vaikuttaa häiritsevästi ihon omaan luonnolliseen toimintaan. Lisäksi suurin osa käyttämistämme ihonhoitotuotteista päätyy lopulta viemäriin ja sitä kautta maaperään ja vesistöihin. Mm. mikromuovien on todettu kulkeutuvan ravintoketjussa erittäin helposti ja todella kauas. Näitä on yleisesti esimerkiksi kuorinta-aineissa.

Luonnolla on kuitenkin aina ollut keinot parantaa, korjata ja ravita. Kasvit tuottavat paljon erilaisia yhdisteitä suojatakseen itseään luonnonolojen aiheuttamalta stressiltä ja näitä aineita myös me ihmiset olemme aina käyttäneet hyväksi. Ennen luonnonantimista tehtiin itse hoito- ja rohtotuotteita mutta nykyään on onneksi saatavilla myös valmiita tuotteita. Hyvä vaihtoehto ympäristötietoiselle kuluttajalle ovat luomu- ja tuorekosmetiikkasarjat. Niitä alkaakin olla jo ilahduttavan paljon markkinoilla.

Luonnonkosmetiikkaa valitessa kannattaa olla tarkkana, että tuote on todella sertifioitu kosmetiikkasarja. Näitä on useita erilaisia, sillä yhtenäistä sertifiointikäytäntöä EU:ssa ei ole mutta yksi luotettavimmista on Ecocert Greenlife luonnonkosmetiikkasertifikaatti sekä Ecocertin Cosmos Organic luomusertifikaatti. Ne asettavat tiukat vaatimukset kosmetiikkatuotteille, niiden vaikuttaville aineille, tuotantotavoille sekä kierrätettävyydelle. Sertifioinnissa otetaan huomioon koko tuotteen ketju tuotannosta kuluttajalle.

Tutkiskelun innoittamana aloin itsekin ”vihertämään” kylppäriäni ja tutustuin Ringana-tuorekosmetiikkasarjaan. Tässä tuorekosmetiikassa ei käytetä mitään säilöntäaineita, vaan tuotteet tehdään tehtailla pienissä tuotantoerissä ja lähetetään suoraan kuluttajalle. Näin kaikki vaikuttavat aineet ovat vielä tallessa tuotteessa kuluttajan alkaessa käyttämään sitä. Kun tuotteet tehdään vain tuoreita raaka-aineita käyttäen, silloin niiden tehoaineet ovat kaikkein voimallisimpia. Näin saadaan tehokkaita ihonhoitotuotteita, missä ei ole mitään ylimääräistä, vain vaikuttavia aineita.

Ringanan toiminnan ideana on tuoreus, vaikuttavuus, johdonmukaisuus sekä eettisyys. Nämä näkyvät kaikessa heidän toiminnassaan ja tuotteissaan. Kaikki tuotteet ovat vegaanisia ja raaka-aineiden valinnassa ollaan tarkkoja siitä, että ne ovat eettisesti ja kestävälla tavalla tuotettuja. Luontoa tai ihmistä ei riistetä missään tuotannon vaiheessa. Myös kierrätys on erittäin tärkeä arvo Ringanan toiminnalle. Tällaisista tuotteista sekä keho että luonto kiittää.

Siksipä tehdäkseni maailmasta edes hieman paremman paikan elää, ryhdyin Itsenäiseksi Ringana Partneriksi. Pidän Ringana Fresh Date -tilaisuuksia Rakkauden Tilan -toimipisteessä Oulun keskustassa (Isokatu 19 B 16). Seuraile fb-sivujani niin saat tietää heti järjestettävistä tilaisuuksista. Tulen mielelläni myös asiakkaiden kotiin kertomaan Ringanan tuotteista ja ideologiasta. Kasaa pieni ystäväporukka koolle teille ja pidetään mukava ilta Ringanan parissa. Haluan tuoda ihmisten tietoisuuteen vaihtoehtoja itsensä hoitamiseen niin, ettei siitä aiheudu turhaa kuormaa ympäristölle. Meillä on kuitenkin vain tämä yksi pallo millä kaikkien pitäisi pystyä elämään. Myös tulevien sukupolvien.

Rakkaudentäyteistä vihreää kesää kaikille toivottaen,

Susanna

”Pyhät on pihlajat pihalla, pyhä on kukka pihlajassa, marjaset sitäi pyhemmät.”

Eino Leino